Ház - szélkakassal

2015.03.29 20:45

Édesanyja küldte el gyorselemzésre annak az 5 éves, jobbkezes fiúnak a rajzát, amely itt látható.

A javarészt élénk színválasztás kiváltképp feltűnővé teszi azt a tényt, hogy az egót, a biztonságot, az otthont jelképező ház ábrázolásához fekete színt választott a gyermek. A színválasztás és az épület térbeli megjelenítése ("dülöngél", szűkös alapon áll, keskeny homlokzatú) szorongásra, bizonytalanságra utal. Ugyanezt támasztja alá a részletgazdag módon kidolgozott szélkakas a háztetőn: a helyzet labilis, kiszámíthatatlan, "hol így, hol úgy".

Mindemellett viszont nem kerülheti el figyelmünket, hogy az ugyancsak nehezebb időszakot jelző felhő az anyai szeretet kékjét mutatja és szinte védelmezően húzódik az egész kép fölött. A nap süt, a fán színes gyümölcsök teremnek, és a dolgok jobbra fordulásának reményét sugallja a levegőben az a madárszerű lény is, mely egyszersmind az adott helyzetből való elvágyódás szimbóluma.

Amennyire ez egyetlen rajzból megítélhető: egy kellő énerővel és önérvényesítési képességgel  rendelkező, de a rajz készültekor nehezebb időszakát élő, védelmet, biztonságot igénylő gyermek grafikumáról van szó. A kép néhány éve készült, azóta a körülmények remélhetően rendeződtek már.

-p-